Una ombra recorre Europa, torna el racisme més anti-humàHan passat més de 70 anys des de la caiguda del Règim Nacionalsocialista Alemany, i pareix que la vella Europa torna a caure en el parany del racisme.

Veiem com, arreu del vell continent, proliferen partits i organitzacions amb discursos obertament racistes. Grups organitzats de neonazis eixen a la “caça” de l’immigrant a Alemanya, Finlandia, Eslovàquia, França, Dinamarca... aprofitant-se d’un context social a nivell internacional demolidor que ha forçat nombroses persones a emigrar des seus països motivats, entre d’altres raons, pels creixents conflictes bèl·lics que s’estenen al llarg i ample de la Mediterrània Oriental, i les greus mancances que estan produint en països amb situacions ja precàries.

Conflictes impulsats, en termes geopolítics, per la pugna històrica pel control de zones estratègicament importants al Llevant (Orient Mitjà) i el Nord d’Àfrica. Conflictes que no són nous, com dirien per les nostres terres “ve d’antic i muta”. Conflictes en què les societats occidentals són les principals responsables. Ho avisaven des de fa anys “el colonialisme, el neocolonialisme, i el manteniment d’estats satèl·lits té un preu”, ara, l’estem pagant. Dècades, segles més bé, de genocidis, d’espoli i de maltractaments de tot tipus, evidentment, tenen un preu. Sempre l’han tingut.

La història es repeteix, els poderosos del “món civilitzat” envien els seus pobres a morir en una pugna amb els pobres d’aquelles terres, perquè els nadius poderosos (o importats d’on sigue, què més done!) que més barata venguen la seua terra i la seua gent puguen governar.

És una arma de doble fil. Aquesta situació obre el camp, com apuntàvem abans a la proliferació del racisme més ranci. Ahir, ens despertàvem amb la imminent aprovació a Dinamarca d’un acord per requisar els bens als refugiats (ojo! Els de valor sentimental pot ser se’ls podran quedar, no sigue cas que els acusin d’inhumans). Un pacte polític que engloba des de l’extrema dreta fins la socialdemocràcia danesa, ens porta a recordar els temps del III Reich, en què als jueus se’ls feia exactament el mateix (fem un matís de rigor històric, encara no se’ls envia a camps d’extermini, però hi ha que es freguen les mans veien cada vegada més a prop eixa possibilitat).

Europa està en crisi. A Europa s’apropa una reagudització de la crisi. Cal buscar un enemic. L’explicació és ben clara, què fer perquè la població no busque responsabilitats en els poderosos, causants de les nostres precarietats i, també, de les de les persones migrades que arriben a Europa. L’enemic fàcil, doncs, són elles i ells. Els de baix contra els de més a baix encara, un vell antagonisme artificial que salva els responsables de internacionals de la lamentable situació mundial i ens enfronta als tots els altres.

Nosaltres ho tenim molt clar. Els culpables dels nostres problemes no són els immigrants. Com no ho eren a la França de De Gaulle els Valencians emigrats per la Guerra Civil o per la dramàtica situació econòmica posterior. Els culpables dels nostres problemes tenen noms i cognoms molt clars, cal assenyalar-los. Botins, Rajoys i Merkels, Goldman Sachs, FMIs i Troikes. Màxims beneficiaris de la situació actual i màxims beneficiaris de la culpabilització dels immigrants.

Per tot això, ho diem ben alt i ben clar.

Racisme, mai més!


Renaix! Assemblea de joves de Castelló a 13 de gener de 2016
COMPARTEIX COMPARTEIX COMPARTEIX
    Comenta amb Blogger
    Comenta amb Facebook